Recomandări practice pentru cei care vor să înceapă o afacere în domeniul agriculturii

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriAgricultura, credit
Ultima actualizareMiercuri 12 ianuarie 2022
Vizualizari406

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vreți să începeți o afacere nouă în domeniul agriculturii? Aveți un plan și obiective stabilite? Proiectul pe care doriți să îl implementați are nevoie de sprijin financiar? Există soluții la îndemâna celor care nu au capitalul necesar demarării businessului.

Antreprenoriat în domeniul agriculturii presupune existența previziunilor pe termen mediu și lung, proiectul în acest sens fiind amplu. Vă prezentăm câteva recomandări practice pentru cei care doresc să pornească o afacere.

1. Studiul de piață

Orice afacere aflată la început presupune muncă multă, dar și depășirea unor situații neprevăzute. Înainte de orice este important să studiați piața, să vă faceți o idee despre ceea ce vă doriți, ce se întâmplă în domeniul spre care doriți să vă îndreptați, care sunt provocările și dacă afacerea dumneavoastră poate să răzbată pe o piață aflată în continuă schimbare și pe fondul crizei sanitare. Vă puteți confrunta cu situații imprevizibile și tocmai de aceea trebuie să știți pe cine vă puteți baza, care sunt clienții cărora să vă adresați, care sunt posibilii colaboratori, dar și care vă sunt concurenții.

2. Planul de afaceri

Orice antreprenor care își dorește să demareze o afacere în domeniul agricol știe că are nevoie de un capital pentru început. Chiar și cu un buget echilibrat, pot exista situații în care strategia și planul de afaceri realizat să fie depășit de realitate. Pentru situațiile acestea puteți apela cu încredere la creditul agricol de la Mikro Kapital. În funcție de businessul pe care doriți să îl implementați puteți apela la variante de creditare. Sumele de care puteți beneficia pot fi doar cu garanție personală, în cazul unor credite mai mici ca valoare sau cu garanție personală, la care se adaugă garanția unor bunuri mobile pentru cele care vizează împrumuturi mari.

3. Investiții bugetate

Cum orice afacere este riscantă, este bine să existe o analiză atentă a planului de investiții până la care proiectul este viabil. Dincolo de această linie nu ar trebui să treceți dacă nu vreți să pierdeți bani, timp și în final să fiți nevoiți să declarați falimentul. Antreprenorul zilelor noastre este persoana capabilă să dețină informații din toate sectoarele activității pe care dorește să o desfășoare pentru a înțelege și a implementa cât mai profitabil planul de afaceri.

4. Forța de muncă

În orice afacere oamenii fac diferența. Indiferent de cât de bine vă informați înainte de a demara treaba nu neglijați componenta umană. Lipsa forței de muncă este un impediment în multe afaceri în România, dar criza personalului specializat se resimte la nivel mondial.

În domeniul agriculturii se găsește tot mai greu forță de muncă calificată, iar dacă vă gândiți să optați pentru angajarea necalificaților sau chiar să vă îndreptați spre zilieri trebuie să aveți în vedere lipsa totală a cunoștințelor de bază în aceste cazuri.

Calificarea la locul de muncă este o idee pe care instituțiile statului o aduc în atenția angajatorilor, dar și acest lucru se dovedește dificil, fluctuația angajaților fiind mare. Este adevărat că în domeniul agriculturii un angajat pregătit profesional poate câștiga un venit bun, dar identificarea angajaților cu pregătire, care să rămână mai mult timp la acel loc de muncă, poate fi o încercare grea.

5. Tipul afacerii

Un start bun poate fi dat și de tipul afacerii pentru care optați din domeniul agricol. Dacă vă îndreptați către realizarea unei ferme pentru creșterea animalelor aveți nevoie de un anumit buget, în timp ce dacă optați pentru creșterea și cultivarea plantelor calculele vor fi diferite. În funcție de tipul de business vă puteți gândi și la piața de desfacere pentru produsele rezultate. Și aici lucrurile stau altfel și trebuie să aveți în vedere concurența, experiența de care dispuneți și priceperea pentru dezvoltarea în timp a afacerii. Dacă nu dețineți pământul pe care vă veți dezvolta proiectul costurile vor crește semnificativ, terenurile agricole având astăzi prețuri extrem de ridicate.

Antreprenorii au început să se îndrepte în ultimii ani către domeniul agricol. Multe dintre investițiile care au rezistat în timp și s-au dezvoltat au mers pe tradiție. Există însă suficiente exemple ale unor afaceri care au pornit pe nișe neexploatate, în direcții pe care fermierii cu tradiție nu le-au considerat profitabile sau sigure.

Sursa foto: pexels.com/photo/green-field-near-houses-2165688/