Festivalul International de Film Transilvania

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema, Judetul Cluj, Sibiu
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3797

Voteaza & Distribuie

Descriere

In fiecare vara, la Cluj-Napoca se organizeaza Festivalul International de Film Transilvania, cunoscut de foarte multi drept TIFF. Festivalul a fost infiintat in anul 2002 si este primul festival international de filme de lung-metraj din Romania unde se promoveaza si filmele romanesti si sunt invitati foarte multi oameni din lumea filmului, atat din tara, cat si din straintatate.


TIFF implineste anul acesta zece ani, ani buni in care a reusit sa ajunga un brand romanesc, iar acest lucru nu se datoreaza numai calitatii filmelor prezentate si evenimentelor organizate, dar si prin modul de organizare, atmosfera specifica unui festival de film, care te capteaza si te face sa uiti de alte griji, seminariile si workshopurile de unde poti pleca cu multe cunostinte, concertele si petrecerile de care te poti bucura. Totodata, intreg orasul respira filme, caci sunt foarte multe locuri unde se difuzeaza filme in aer liber, iar intrarea este libera.





Afis TIFF 2011


Afis TIFF 2011



Din 2007 a inceput sa se orgqanizeze si la Sibiu acest festival, caci in acel an, orasul de pe malul Cibinului avea statut de Capitala Culturala Europeana, iar activitatile culturale erau axate pe toate domeniile. Astfel, dupa ce se incheie editia de la Cluj-Napoca, in fiecare an de atunci, urmeaza cateva zile de film si la Sibiu, filme care sunt selectate dintre cele prezentate la Cluj-Napoca.



Ultimele doua editii ale Festivalului de Film au fost marete, deoarece au fost prezentate foarte multe filme si evenimente tot mai inedite. In anul 2009 au fost 209 de filme din 47 de tari, filme care au putut sa fie vizionate pe noua ecrane.



In 2010, TIFF-ul s-a bucurat de o editie record. Tot din 47 de tari au fost aduse 240 de filme care au fost proiectate pe 13 ecrane. Aceatsa editie a adunat peste 55.000 in 10 zile de festival.





Jacqueline Bisset la TIFF 2011


Jacqueline Bisset la TIFF 2011



Au fost, asadar, noua editii TIFF, timp in care pragul Clujului din aceste perioade a fost calcat de multe personalitati remarcante din cadrul cinematografiei internationale. Acestia au primit la TIFF distinctii pentru intreaga lor cariera. Dintre acestea, ii amintim pe: Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders.


La TIFF, dupa cum se cunoaste deja, sunt difuzate in premiera nationala cele mai importante filme romanesti. S-au vazut, astfel, aici, in premiera, multe dintre filmele de renume produse de cineastii romani, filme precum:



Occident (r. Cristian Mungiu), Moartea domnului Lazarescu (r. Cristi Puiu), A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu), Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (r. Catalin Mitulescu), Hartia va fi albastra (r. Radu Muntean), Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu), California Dreamin’ (nesfarsit) (r. Cristian Nemescu), pelicula lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, castigatorul Palme D'Or in 2007, Amintiri din epoca de aur (r. Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Constantin Popescu Jr, Razvan Marculescu si Hanno Hofer), Politist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu), Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (r. Andrei Ujica), Marti, dupa Craciun (r. Radu Muntean), filme prezentate in programul Festivalului de la Cannes 2010.



Festivalul International de Film Transilvania doreste sa propuna, an de an, arta cinematografica prin prezentarea unor filme importante, alese in functie de originalitate si puterea imaginilor. De asemenea, la TIFF se promoveaza imaginatia si viziunile proaspete. Toate acestea contribuie la realizarea unui eveniment cultural de prestigiu.



Editia a 10-a a festivalului va avea loc intre 3 si 12 iunie la Cluj-Napoca, iar la Sibiu intre 15 si 19 iunie. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, asociatie care a fost fondata in anul 2001, iar printre scopurile sale se numara acela de a sustine si promova tinerii cineasti prin organizarea de seminarii si conferinte.


Fondatorul si directorul Festivalului de Film este Tudor Giurgiu. Acesta este, de asemenea, si Presedintele Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc. Tudor Giurgiu a regizat si a produs multe spot-uri publicitare si videoclipuri, dar si filme precum „Legaturi bolnavicioase" si un documentar, "Nunti, muzici si casete video" - cu referire la nuntile romanesti. Printre ultimele filme realizate de directorul TIFF se numara si "Katalin Varga", unde acesta este producator, film premiat peste hotare.


Un aspect inedit al Festivalului de Film Transilvania din 2011 este dat de faptul ca va avea un stand in cadrul Targului de Cariere care va avea loc in 19-20 mai la Casa de Cultura a Studentilor. Standul TIFF va oferi locuri de munca pe durata festivalului si job-uri pentru voluntari.