6 lucruri pe care e bine să le știi despre conturile de economii

Detalii

CategoriiEconomie
Taguribani
Ultima actualizareVineri 9 septembrie 2022
Vizualizari318

Voteaza & Distribuie

Descriere

Conturile de economii sunt variante optime de economisire cu dobândă calculată la suma existentă în cont. Cu un cont de economii poți pune bani deoparte pentru lucrurile importante, obiectivele stabilite putând fi atinse mult mai ușor atunci când există un motiv. La fel de bine însă conturile de economii pot fi parte a unei educații financiare sănătoase.

Conturile de economii pot fi deschise oricând, de oriunde, produsele de economisire sunt extrem de flexibile și ușor de accesat, astăzi, cu dobândă care poate fi capitalizată sau retrasă lunar. Tu alegi varianta potrivită pentru tine și nevoile tale. Însă înainte de a deschide un cont de economii trebuie să știi câte ceva despre aceste produse de economisire.

1. Identifică motivul

Vei putea pune bani în contul de economii mult mai ușor dacă ești motivat de realizarea unui proiect sau de împlinirea unui vis, fie că este vorba de a strânge bani pentru o nouă mașină, fie că ai în vedere să pui deoparte suma necesară pentru concediul de anul viitor. Conturile de economii îți oferă posibilitatea de a decide cât dorești să economisești și te ajută să strângi banii necesari pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite. Află mai multe cu o documentare online sau mergi la cea mai apropiată agenție de casă.

2. Conectare online

Poți să fii mereu conectat cu banii tăi în mediul online, acum mai simplu și mai ușor ca oricând. Poți opta pentru depozite online în lei, euro, USD, HUF sau GBP, fără să te mai deplasezi la bancă, mediul digital fiind conceput special ca să-și aducă mobilitate și confort. Ai dobândă pentru depozite fixă, care se aplică la suma aflată în cont, în perioada selectată. La aceasta se adaugă însă și alte beneficii, bonus de 0.20% față de dobânda standard la depozitele în lei, dar și alte beneficii.

3. Acces permanent la bani

Banii din contul de economii sunt la îndemâna ta în permanență. Oricând ai o urgență și nu ai alți bani poți alege să folosești o parte a acestora pentru rezolvarea problemelor urgente. Poți pune banii la loc când îi ai sau poți urma schema de economisire aleasă. Totodată, vei putea primi în continuare dobândă la banii rămași în cont.

4. Dobândă capitalizată sau retrasă lunar

Tu alegi ce vrei să se întâmple cu dobânda pentru contul de economii. Poți opta fie pentru ca aceasta să meargă lunar în contul tău, fie să o retragi. Dobânda va fi calculată la banii existenți în cont, rata acesteia fiind diferită, în funcție de tranșele cumulative. Poți câștiga bani dacă ai un depozit standard, ca urmare a dobânzii pe care o acumulezi continuu. De asemenea, poți crește rata de economisire datorită efectului de capitalizare a dobânzii.

5. Economisire automată

Ai posibilitatea să accesezi un program de economisire automată, astfel încât să ai un cont de economii special pentru situațiile deosebite din viața ta. Tu stabilești suma pe care o poți pune în contul de economii și aceasta va fi transferată automat când îți intră salariul în cont. Astfel, nu mai trebuie să faci un drum lunar la bancă și nici să ai grijă să pui banii deoparte. Economiile tale vor fi transferate în contul stabilit, la data setată.

6. Garanție și protecție

Conturile de economii constituite la bancă sunt transparente, sigure, garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din România. Plafonul de acoperire sau valoarea efectiv garantată din totalul depozitului este echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro per deponent per bancă. Prin intermediul serviciului de internet banking poți urmări mereu situația conturilor de economii, a depozitelor, poți depune sau retrage bani.

Conturile de economii pot fi soluții de economisire pentru ca proiectele importante pentru tine să poată fi implementate. În același timp poți deschide un cont de economii pentru a avea un fond de urgență, în aceeași măsură în care poți face acest lucru pentru a te asigura că ai ceva bani puși deoparte de pe urma cărora ai un mic câștig. Poți privi contul de economii și ca pe o investiție pe care o faci pentru bunăstarea ta financiară.

Sursa foto: pexels.com/photo/decorative-illustration-of-money-box-and-arrows-5849585/