Dieta benefica pentru inima

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4037

Voteaza & Distribuie

Descriere

De cele mai multe ori cand auzim de probleme cu inima, gandul ne duce la complicatii sentimentale. Intr-adevar, e frumos sa avem reverii cu ingerasi si apusuri de soare, insa trebuie sa deschidem ochii vizavi de realitate. Adevarul deloc placut e ca, mult timp din viata, cu sau fara voia noastra, ne neglijam sanatatea inimii, care e extrem de importanta.

Studiile atesta faptul ca rata afectiunilor inimii creste in majoritatea tarilor vestice, iar in America aceleasi afectiuni fac mai multe victime decat cancerul. Se pare ca bolile de inima sunt responsabile pentru 30% din totalul de decese, iar cele legate de sistemul circulator cauzeaza si acestea probleme ireversibile sau sunt vinovate pentru o moarte lenta si in chinuri groaznice.

Vaste cercetari din 2005 sustin faptul ca mortalitatea in SUA si in majoritatea tarilor europene e cauzata in principal de probleme cardiovasculare. Totodata, e fapt dovedit ca aceste probleme se manifesta inca din adolescenta, masurile de prevenire fiind necesare chiar din copilarie.

Lupta impotriva acestor afectiuni a devenit in America o problema de interes national. Specilistii au studiat problema si au descoperit ca aproximativ 60% dintre afectiunile cardiovasculare isi au originea intr-o alimentatie necorespunzatoare. S-a lansat in acest sens si o campanie sustinuta spre a incerca schimbarea stilului de viata in ce priveste alimentatia oamenilor.

Astfel s-a conturat un program de dieta benefica pentru inima. Acesta trebuie sa respecte urmatoarele reguli: multe fructe si legume, multe cereale integrale (fibre), putine grasimi saturate (carnea si produsele lactate sunt sarace in grasime), fara mancare de tip fast-food, foarte putine grasimi trans (grasimi formate prin hidrogenarea partiala a uleiului vegetal, ex. produsele de patiserie), putin zahar si foarte putin sodiu (snack-urile si deserturile grele sunt interzise).

Nutritionistii americani ne indica ce alimente sunt pe placul inimii noastre. Printre acestea se numara: painea si cereale bogate in fibre, pestele (somon si ton), legume (fasole si mazare), nuci si migdale, lapte slab, afine, mere si portocale, morcovi, rosii si spanac.

Dieteticienii recomanda adoptarea unei diete ce se impaca cu cerintele inimii si ne asigura ca nu e deloc greu sa aplicam stilului nostru alimentar o astfel de dieta.

Puteti incerca aceste doua retete de mancaruri usor de gatit, savuroase si excelente pentru inima:

La pranz - salata rapida

Ingrediente: 2 legaturi de spanac + 1 morcov dat prin razatoare + 2 rosii taiate cubulete + 1 pahar de fasole neagra (poate fi si din conserva, dar trebuie clatita inainte pentru a scapa de o parte din sodiu) + 1 pumn de miez de nuca.

Se amesteca toate acestea, dupa care se adauga ulei de masline si otet.

La cina – peste la cuptor

O friptura de somon, preparata cu ulei de masline, presarata cu paprika pe ambele parti si pusa la cuptor timp de 15 minute. Se poate servi, dupa preferinte, cu broccoli inabusit si o salata de spanac.