Contraceptia de urgenta - pastila de a doua zi

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5716

Voteaza & Distribuie

Descriere

S-a intamplat sa te ia valul si sa uiti de orice forma contraceptiva, prezervativ, diafragma sau anticonceptionale? Solutia este contraceptia de urgenta sau "pastila de a doua zi".

Insa inainte de a face acest pas e necesar sa cunosti cateva aspecte esentiale:

1. Pastila de a doua zi sau contraceptia de urgenta este de fapt o cutiuta cu doua pastile in compozitia carora se gaseste o substanta sintetica similara hormonului Levonorgestrel. Acesta din urma se gaseste in componenta preparatelor contraceptive clasice. Singura diferenta intre anticonceptionale si pilulele de a 2-a zi este cantitatea mai mare de levonorgestrel din compozitia pastilei contraceptive de urgenta.

2. Mod de administrare. Contraceptia de urgenta se ia in primele 3 zile (72 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. E obligatoriu sa nu treaca cele 72 de ore de la contact, timp in care se ia o pastila, iar dupa un interval de 12 ore de la prima doza se ia cea de-a doua pastila de contraceptie.

3. Eficienta metodei este cu atat mai sporita cu cat pastilele sunt luate la un intervat de timp cat mai scurt de actul sexual neprotejat.

4. Pastila de a doua zi iti va intarzia sau modifica perioada de ovulatie. De cele mai multe ori urmatoarea menstruatie va incepe in ziua asteptata sau cu cateva zile mai devreme sau mai tarziu. Daca trece mai mult de o saptamana de la data calculata, e posibil sa fi ramas insarcinata. Urmatorul pas in aceasta situatie e o vizita la ginecolog sau un test de sarcina!

5. Atentie!!! Nu apela la acest tip de contraceptie decat daca este ultima solutie! Pastila contraceptiva de urgenta nu este o metoda de contraceptie permanenta pe care sa te obisnuiesti sa o folosesti ori de cate ori e nevoie!

6. Pastila de a doua zi are si efecte secundare, precum greturi, stare de voma, sangerari intre menstruatii, dureri de cap, dureri andominale, ameteli, stari de oboseala, sani tensionati, diaree. In cazul in care sangerarea sau oricare alta reactie adversa se prelungeste, o vizita la medic si un examen ginecologic este absolut necesar!

7. E posibil ca unele pastile sa declanseze menstruatia in urmatoarea perioada. Aceasta situatie variaza de la o persoana la alta.

8. Contraindicatii. Pastila de a doua zi nu se recomanda femeilor insarcinate, celor care au sangerari vaginale fara cauza cunoscuta, celor care sufera de afectiuni hepatice sau renale, care au carcinoame de san, ovar sau uter.

9. Nici pastila de a doua zi nici anticonceptionalele nu reprezinta o protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala!

10. Contraceptia de urgenta e o alegere potrivita, insa nu e 100% sigura. La fel este si in ceea ce priveste anticonceptionalele de utilizare permanenta si regulata.

Statistic, in ciuda faptului ca pastilele sunt administrate corect, una sau chiar 2 femei din 100 sunt supuse riscului de a ramane gravide.