Chisinau - Capitala Republicii Moldova

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7241

Voteaza & Distribuie

Descriere

O adevarata incantare pentru cel care vine pentru prima data la Chisinau! Nu prea aveti cum sa va rataciti. Strazile sunt perpendiculare una pe alta. Artera principala este Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, iar de-a lungul acesteia gasisi majoritatea institutiilor importante. Adevarata splendoare este in timpul verii: sub cerul azuriu se intind bulevardele largi si moderne, care se intretaie cu coloritul strazilor vechi ale Chisinaului, cu cladirile din piatra alba; un oras activ, dar in acelasi timp linistit.

Drapele ale patru state, periodic inlocuindu-se unul pe altul, filfiau cindva de asupra orasului nostru. Pina in anul 1812 orasul apartinea principatului Moldova, din 1812 pina in 1918 – imperiului Rus, din 1918 pina in 1949 – Romaniei, din 1949-1991 – Uniunii Sovietice. Astazi de asupra orasului si simbolurilor puterii de stat in republica – presidentia, parlamentul, cladirea guvernului – filfie drapelul tricolor al statului suveran. Chisinaul este mentionat pentru prima data in documentele istorice din anul 1436, orasul are mai mult de 560 ani.

Chisinaul este situat chiar in centrul tarii pe 47 grade 2′ latitudine nordica si 28 grade 50′ longitudine de est, este situat pe sapte dealuri si se intinde de-a lungul afluentului riului Nistru -riul Bic. Suprafata orasului este de circa 200 kilometri patrati. Pe harta orasului se vede, ca orasul este divizat in cinci sectoare administrative: Central, Botanica, Riscani, Ciocana, Buiucani. Populatia orasului este de 700 mii de locuitori, printre care sint reprezentanti a zeci de nationalitati. Baza lui o constituie moldoveni, rusi, ucraineni, evrei, gagauji, bulgari. Chisinaul este situat intr-o zona cu clima destul de moale, temperat-continentala, se manifesta vecinatatea cu Marea Neagra. Orasul este foarte frumos vara: sub cerul azuriu s-au intins prospectele largi, aspectul pompos al carora se impaca pasnic cu coloritul nerepetat al strazilor vechi ale Chisinaului, cladirile din piatra alba se ineaca in verdeata. Aeroportul, gara feroviara si statia de autobuze ne dau acces la lumea intreaga.

Sub aspect economic Chisinaul este cel mai mare si dezvoltat centru industrial al tarii. Industria este reprezentata de mai mult de 34 500 agenti economici, intreprinderi constructoare de masini, de aparate, de electronica, jiuvaergie, intreprinderi ale industriei usoare si alimentare, este dezvoltata prelucrarea lemnului si producerea mobilei, prelucrarea pieilor naturale si productia pielii artificiale, poligrafia. Zeci de intreprinderi mari au fost transformate in societati pe actiuni. Dupa procesul de privatizare intreprinderile de stat reprezinta 5,9 procente din numarul total de intreprinderi. Au aparut sute de intreprinderi mixte, printre fondatorii carora se afla persoane juridice din Germania, Italia, Romania, Bulgaria, Olanda, Belgia, Turcia, Rusia, Ucraina, Belarusi.

Investitiile straine, crearea zonelor libere de antreprenoriat, utilizarea tehnologiilor moderne contribuie la ridicarea nivelului capacitatii de concurenta a bunurilor noastre pe piata mondiala. Bunurile produse in Chisinau sunt cumparate in mai mult de 80 de tari ale lumii. De asemenea sint foarte apreciate in toata lumea nu numai vinurile, sampania si coniacurile, produse in Chisinau si Cricova, conservele din legume si fructe, dar si pompele cu vacuum, tractoarele, televizoarele, masinile de spalat, covoarele si tolurile, articolele tricotate, bomboanele, articolele de cosmetica si parfumerie, incaltamintea, tigarile si produsele de tutun, uleiurile eterice, hainele, la fel si asortimentul mare de produse lactate si de carne.

Viata culturala este mentinuta de 11 teatre de profesionali, 9 muzee, 5 sali de concerte, 48 biblioteci, 44 Case de Cultura, 8 cinematografe. In Chisinau este desfasurata activitatea multor uniuni de creatie: Uniunea scriitorilor, Uniunea pictorilor, Uniunea Cineastilor, Uniunea compozitorilor, Uniunea jurnalistilor, Uniunea arhitectorilor, Uniunea fotografilor si altele. La dispozitia turistilor si oaspetilor capitalei – un ansamblu larg de hoteluri si restaurante. O plimbare prin Chisinaul de seara va ofera o placere deosebita. Orasul dispune de stadioane moderne si complexe sportive, hipodrom, de asemenea de bine cunoscutul traseu de motocros, recunoscut de specialistii din acest domeniu ca unul din cel mai bun in Europa.